Blog

Weerstand hoort bij verandering. Maak het dus niet moeilijker dan dat het al is.

Nov 30, 2021
weerstand bij verandering, jaarplan, doelen halen

Ik geloof sterk in het inzetten van bepaalde principes en wetten. Neem bijvoorbeeld de zwaartekracht. Als iemand tegen jou zegt: joh laat die laptop maar los, want hij valt toch niet op de grond, dan weet ik zeker dat je dat niet gaat doen. Waarom? Omdat je bekend bent met de wet van de zwaartekracht. Als je iets loslaat dan valt dat naar beneden. Als je je hier tegen gaat verzetten, word je leven een stuk lastiger en zul je ook veel geld kwijt zijn om de kapotte dingen te vervangen.

Zo zijn er in mijn optiek 4 principes voor jou als leider. En in de laatste module  van mijn Lead & Learn Leiderschapsprogramma leer je welke principes dat zijn en hoe jij ze kunt inzetten, zodat je een blijvende en duurzame impact maakt als leider in jouw team en organisatie. Wil je meer informatie over dit geweldige 1-op-1coachingsprogramma? Klik dan hier! 

Weerstand hoort bij verandering 

In deze blog neem ik je mee in één van de wetten van verandering die mooi verwoord is door Michael Bungay Stanie: zodra je iets nieuws probeert, ondervind je weerstand. We gaan richting het nieuwe jaar en dat betekent dat veel leiders bezig zijn met nieuwe jaardoelen. De start van het nieuwe jaar betekent ook dat weer veel mensen komen met nieuwe voornemens, zoals gezonder eten, meer bewegen, stoppen met roken, meer rust inbouwen, meer... of minder...  De ING onderzoekt elk jaar wat de goede voornemens van mensen zijn en komt met een aantal statistieken: 

  • Rond de 80% van de Nederlanders heeft goede voornemens. 
  • Afvallen en sporten staat met 24% het vaakst in de top 3 van goede voornemens.
  • 83% denkt dat hun voornemen een succes wordt als ze starten.
  • Bij slechts 17% is dat ook daadwerkelijk zo. 

Van die 83% waar het niet gelukt is, heeft iedereen wel een reden waarom het niet gelukt is. We kunnen als mens altijd wel een reden vinden waarom iets niet gelukt is of waarom het nu niet de juiste tijd is. In prediker 11: 4 staat het zo mooi geschreven: Wie steeds op de wind let, zal niet zaaien; en wie steeds naar de wolken ziet, zal niet maaien. 

Kortom: zodra je iets nieuws probeert, ondervind je weerstand. Wat gebeurt er als je dit als een gegeven, als een feit gaat zien? Dan ga je nadenken om een oplossing hiervoor te vinden. Hoe ga ik die weerstand overwinnen? Hoe word ik veerkrachtiger? Hoe word ik mentaal sterker? Hoe zorg ik dat ik toch doorzet en van het proberen een nieuwe gewoonte kan maken? 

De wetten van succes hebben

Veel mensen denken dat het dit keer wel goed gaat komen. Dat dit jaar de nieuwe doelen wel behaald worden. Dat nu echt iedereen gemotiveerd genoeg is en er zin in heeft om door te zetten. Voor mij betekent dat simpelweg je kop in het zand steken. Ik schreef net al dat bij een kleine of grote verandering of bij kleine of grote doelen weerstand komt. Dat is niet af en toe, maar een constante factor in ons leven. Net zoals je de zwaartekracht serieus neemt, is het tijd dat je ook dit principe serieus neemt. 

Maar hoe heb ik dan wel succes?

Mooie vraag! Het begint in mijn ogen met het erkennen van het feit dat weerstand een onderdeel is van jouw leven en dat het verzetten tegen weerstand niet werkt. Wist je dat winnaars en verliezers dezelfde doelen hebben? Iedere sporter wil goud behalen, iedere ondernemer wil succesvol zijn, iedere leidinggevende wil een goede leidinggevende zijn. Dus als je dezelfde doelen hebt, vormt het doel niet meer het onderscheid tussen winnaars en verliezers, maar de methode om dat doel te behalen wel. Dus als jij aan de slag gaat met de methode, dan is de kans op slagen een stuk groter!  

Er zijn veel praktische tips om het succes van nieuw gestelde (jaar)doelen te vergroten en ik deel er hieronder twee met jou: 

Maak het concreet:

Maak het gedrag concreet! Formuleer heel zwart/wit en stellig wat je wil. Je wilt af van ik wil meer klanten of ik wil meer omzet of ik wil een tevreden team of ik wil gezonder leven of meer balans in mijn leven. Want wat is meer? Wanneer is je doel behaald? Wanneer ben je goed op weg en wanneer moet je bijsturen? Geen idee bij deze doelen. Concretiseer en maak expliciet wat je verwacht. In het nieuwe jaar hebben wij als team 15% meer omzet gegenereerd of In het nieuwe jaar is er een 0-meting gedaan onder het team rondom tevredenheid/werkdruk, waardoor we concrete stappen kunnen zetten om het te verhogen of juist verlagen. 

Wees consequent en consistent 

Ik zeg altijd maar zo: de persoon waar jij jaloers op bent of waar jij tegenop kijkt, is de persoon die 1 keer vaker heeft doorgezet waar jij bent gestopt. That's it. Simpel. Wil je de doelen behalen, zorg dat je elke dag er aan werkt. Word elke dag een beetje beter. Doe elke dag de dingen die je moet doen. We verwachten vaak dat vooruitgang lineair is. We willen snel resultaat zien. De realiteit is dat de resultaten van onze inzet vaak later zichtbaar worden. Het kan maanden of jaren later zijn dat we de echte waarde beseffen van al het werk dat we eerder hebben gedaan. Jacob Riis (sociaal hervormer) zei: als niets lijkt te helpen, bezoek ik een steenhouwer en kijk hoe hij op zijn steen beitelt, misschien wel honderd keer terwijl er geen barst te zien is. Bij de volgende slag splijt de steen zich in tweeën, en ik weet dat het niet de laatste slag was die dat veroorzaakte, maar alle slagen die eraan vooraf zijn gegaan.' 

In mijn Lead & Learn Leiderschapsprogramma deel ik in module 6 de vier principes die elke winnende leider omarmt. Een principe die ik volledig uitwerk is die van het zaaien & oogsten. Daar zitten 3 lessen in en de derde les is je oogst altijd later dan dat je zaait. Besef en werk vanuit dat gegeven. Blijf volhouden! 

Jaarplan

Ben jij druk bezig met het schrijven van een jaarplan? Weet je ergens diep van binnen wel dat het, net als andere jaren, niet zo gaat lopen als je wil? Wil je een paar ogen die meekijken en een mond die meedenkt? Stuur mij dan een mailtje en ik denk graag met je mee! 

Als je doet wat je altijd hebt gedaan, krijg je wat je altijd hebt gekregen. Jij kunt hier verandering in brengen. Wie of wat houd je tegen?